De naamgeving is afgeleid van het woord “doornboom”, een streeknaam voor de meidoorn (Crataegus mongina, Crateagus laevigta). Meidoorn werd vroeger in onze streek veel gebruikt als haagplant (de doorntuin), vooral op plaatsen waar deze een goede bescherming moest bieden tegen indringers.
Aanleg en vorm
In 1986 is een begin gemaakt met de aanleg van de tuin die een aanvullende functie moest krijgen op de collectie van museum “De Dorpsdokter”. Wat de vorm betreft, werd gekozen voor een traditioneel geometrisch patroon waarvan de buitenste beeldvormende lijnen uit beukenhagen (Fagus sylvatica) en de binnenste uit buxushaagjes (Buxus sempervirens) bestaan.
In het centrum van de tuin worden door de haagjes een zestal perken gevormd die beplant zijn met geneeskruiden. Elk perk bevat kruiden met betekenis voor één orgaanstelsel. De perken die in de buitenrand van de tuin liggen bevatten nog een resterende medische groep en allerlei kruidengroepen die op een andere wijze werden of worden gebruikt.
Vrijwilligers en donateurs
De kosten van de tuin worden gefinancierd uit sponsor- en donateur bijdragen en uit een jaarlijkse bijdrage van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek-Diessen Ioannes Goropius Becanus. Vanaf 1986 wordt de tuin verzorgd door een wisselende groep vrijwilligers.
In 1999 werd de groep vrijwilligers beloond met de monumentenprijs van de gemeente Hilvarenbeek.